За регион Варна

мар.18

За регион Варна

Блог no responses

Град Варна (343704 жители) се намира на Варненския залив и отстои на 470 км източно от София. Варна е най – големият град по българското Черноморие и втория по големина в България след София (по данни от Националното преброяване на населението 2011 г.)…

Град Варна (343704 жители) се намира на Варненския залив и отстои на 470 км източно от София. Варна е най – големият град по българското Черноморие и втория по големина в България след София (по данни от Националното преброяване на населението 2011 г.). Намира се на същата географска ширина с Кан, Ница, Монако, Ливорно. Разположен е в дълбоката долина между Франгенското и Авренското плато, където са се образували две езера през полиоцена – Белославското, на запад от града и Варненското – в границите на самия град.

varna2

Площта на Варна е 298 кв. км, дължината е над 10 км, а ширината й, с новите квартали, е почти 9 км. Разположена е амфитеатрално в едната си част и следва извивките на Варненския залив. Градът е обграден с множество градини, лозя и широколистни гори. Варна е център на административната Варненска област. Градът е наречен морската столица на България и става център на Северното Черноморие и отправна точка при проектирането и строежа на множеството курорти около него. Развиват се морските професии – от риболова до корабостроенето и трансфера на стоки между Изтока и Запада.

varna3

Варна е изключително богат на забележителности град. Непременна спирка за всички туристи е Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. От площада пред нея тръгват автобуси за всички главни крайградски направления, включително и аерогарата. Храмът е построен през 1866 г. от възрожденски майстори по петербургски архитектурен план. Осветена е едва през 1910 г., поради продължителния строеж и изографисване. Дърворезбата на олтара и епископския трон е дело на дебърски майстори от Македония. Главните стенописи са изпълнени през 1950 г.

varna4

Морската градина е друга емблема на Варна. Тя датира от края на XIX век, като нейният план се осъществява през 1908 г. Изграждането й по правилата на парковото изкуство се счита за дело на чехът Антон Ян Новак, който заема поста общински градинар във Варна в ранната пролет на 1895 г. и започва да работи за осъществяването на плана на френския архитект Анри Мартине. Първата част на Морската градина е завършена точно преди 100 години – през 1912 г. Днес в Морската градина се намират Алеята на Възрожденците ( с бюст паметници на известни български възрожденци), амфитеатър, първият в България астрономически комплекс (с обсерватория и планетариум), Делфинариума, Аквариума, както и други забележителности. Някои от по – известните музеи във Варна, които задължително трябва да посетите са Археологическият музей, в който се пази най – старото златно съкровище в света (Култура Варна), Военноморския музей, които е обновен и с обогатена колекция от експонати от април 2012 г. Други музеи са Музея на националното Възраждане, Парк – музея „Владислав Варненчик”, Етнографския музей, Природонаучния музей, Музея на медицината и други.

varna5

В околностите на Варна също има много забележителности. Най – интересните от тях са Двореца „Евксиноград ”, национален парк „Златни пясъци” и скалният манастир „Аладжа манастир”. Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г.. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза – Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемния град) — от гръцкото име на Черно море.

varna6

Природен парк Златни пясъци е най-малкият (13,2 кв.км) от 11-те природни паркове в страната. Намира се на 17 км североизточно от гр. Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и обгражда едноименния курортен комплекс. Идеята за създаване на парк е документирана още през 1915 г. Но тя се превръща в реалност на 3 февруари 1943 година, когато с постановление на Министерство на земеделието и държавните имоти част от Държавната гора “Хачука” на площ от 2,4 кв. км е обявена за Народен парк Златни пясъци – вторият обявен в страната след Народен парк (днес природен парк) Витоша (1934 г.). Природният парк е Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, част от екологичната мрежа Натура 2000.

varna7

Аладжа манастир е създаден около 12-13 век, но е изоставен в началото на 18 век. За пръв път името на манастира е споменато в книгата на руския писател Виктор Тепляков Писма от България (1832). Първите системни проучвания са проведени в края на 19 век от братя Херминегилд и Карел Шкорпил. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 — за паметник на културата от национално значение. Манастирът не е действащ.

Вашият коментар

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>